dijous, 24 de setembre del 2015

StoryboardThat, una eina interessant per a la creació.

Una pàgina molt recomanable per a treballar amb sequències d'imatges,  ja sigui creant unes vinyetes de còmic,  un storyboard o una "història digital" educativa  (digital storytelling) és la de  Storyboard That .  Aquí us poso un exemple de l'aspecte d'un producte creat a partir del material d'aquesta web.





dimecres, 23 de setembre del 2015

Dibuixar l'òval i l'ovoide.

Òvals, ovoides i el·lipses aporten sovint un toc especial a l'escenari visual que ens envolta.  Aquestes corbes es tracen amb força exactitud seguint els procediments geomètrics adients.  Aquí veurem uns videos molt didàctics que expliquen com traçar òvals i ovoides.  Els videos procedeixen de la web "http://profesordedibujo.com ".

Finestra amb forma el·líptica

Anuncis en forma el·líptica


Porta en forma d'òval. (www.awaytogarden.com) 
  











diumenge, 6 de setembre del 2015

La creació dels personatges, l'acció i l'escena en l'obra visual narrativa.

Les imatges artístiques han assumit des de sempre un potencial comunicatiu altíssim.  Des de les primeres pintures rupestres fins el modelatge 3D de les darreres produccions del cinema d'animació,  el creador visual ha fet valer tots els recursos que tenia a l'abast per a aconseguir que les imatges puguessin narrar una història tan bé o millor que ho feien les paraules, amb la diferència afegida de què el llenguatge visual sovint travessa fronteres geogràfiques i temporals molt millor que ho fan els idiomes.
Per tal que una imatge expliqui alguna història,  però,  és absolutament necessari aprendre a  crear i caracteritzar uns personatges,  i a fer-los actuar en un escenari comprensible d'una manera creïble,  encara que sigui dins el regne de la fantasia...
Avui, les eines informàtiques fan que tot això pugui anar molt més lluny que mai.


 



La web d' illustmaker,  per exemple,  permet crear una interessant varietat de personatges en 2D,  de manera molt senzilla i adequada per a joves estudiants, a partir de trets prefigurats.  Un cop l'usuari ha donat forma al seu personatge, aquest es pot descarregar i desar com a imatge al nostre ordinador personal.


The Piano by Aidan Gibbons from Ash Class on Vimeo.

dijous, 3 de setembre del 2015

La perspectiva, les ombres i la llum en l'art: Shigeo Fukuda, un mestre del disseny gràfic, i Kumi Yamashita, una artista subtil.

Shigeo Fukuda  ha creat obres impressionants basant-se en l'ús pacient i reflexiu d'uns elements i d'unes tècniques artístiques en principi gens complicades.  Es tracta,  això sí, d'aprofitar amb molta sensibilitat algunes eines simples del llenguatge visual,  com ara la llum i les ombres, les textures, o el contrast,... 




...i també aplicant amb molt de criteri altres aspectes més profunds de l'estructura i la composició,  com per exemple els efectes de la perspectiva, aplicacions geomètriques i tot de retòriques visuals molt expressives.  Es tracta d'un artista que no deslliga pas el sentit creatiu de la seva vida quotidiana i que reivindica per a l'art valors tan necessaris com l'alegria, l'inventiva o l'humor,  alhora que elabora uns missatges totalment meditats i plens de sentit estètic i cultural.


Shadow Sculpture_Clamps_by Shigeo Fukuda from SHADOWMESSENGER on Vimeo.


Shigeo Fukuda ha estat reconegut internacionalment com un dels mestres indiscutibles  en el camp del disseny gràfic. 



Altres artistes contemporains segueixen algunes d'aquestes vies d'expressió que va practicar el mestre Fukuda,  amb resultats tant notables i extraordinaris com els de l'obra de la jove Kumi Yamashita:


EL LLENGUATGE VISUAL 2


Continuant amb el tema del llenguatge visual (que podeu trobar en aquest mateix blog en l'entrada "Llenguatge visual 1", del 10 /08/ 2015,                                 pengem aquí aquesta sèrie de diapositives amb el material vist a classe.