dimecres, 24 de febrer del 2016

El videoclip musical

Diu el diccionari de la llengua catalana que un videoclip  és un curtmetratge filmat en vídeo que il·lustra una composició musical.  Des de fa més de cinc dècades l'evolució del mercat discogràfic ha anat generant un volum cada cop més gran d'aquest tipus de producte visual,  fins el punt que avui en dia es considera gairebé imprescindible que el llençament de nous temes per part de músics i cantants reconeguts vagi acompanyat d'una posada en imatge ben acurada en aquest format.  
El videoclip pot ser una obra tant senzilla i directa com la pròpia filmació dels artistes en escena,  com és el cas de l'exemple que us posem a continuació  (una reunió de músics de smooth-jazz amb vocalistes  soul  de primer nivell)  





Altres vegades el videoclip és una obra de creació personal, completa i sofisticada, filmada per veritables artistes d'aquest gènere,  com es demostra en moltes de les produccions de la cantant islandesa Björk  (una gran i polifacètica artista ella mateixa): 







I fins i tot hi ha joves talents de la creació multimèdia que dediquen una part del seu treball a l'elaboració de videoclips artístics,  com aquest clàssic del gran Alexander Chen:




dilluns, 15 de febrer del 2016

Dibuixar amb la veu?

Potser és una idea estranya, però hi ha algunes aplicacions que poden servir per a experimentar amb la veu com a font de dibuix.  Una d'elles es pot trobar a la fantastica pàgina de Ze's page www.zefrank.com  L'he localitzada en una altra pàgina molt interessant, plena d'enllaços a recursos molt útils anomenada   COOLTOOLSFORSCHOOLS.


Aquí teniu un parell d'exemples del tipus de "dibuixos" que s'obtenen:


























També he trobat aquest video, ...el món està ple d'artistes amb idees de "freaky"...


Exercicis

Tangencias: Llave fija

Dibuja la llave fija dada a escala 1:1

divendres, 12 de febrer del 2016

Mòdul i estructura


Aquí hi ha un petit recull d'images i idees bàsiques relatives al treball artístic amb xarxes i composicions modulars, com ara són les estructures tesselades,   així com les de molts vitralls.
També hi trobareu una referència a les aplicacions de la concepció modular en el que seria el disseny d'espais,  ja que aquest tipus d'enfocament incorpora la idea de les "proporcions relatives" dintre de les configuracions d'espais arquitectònics, jardins, etc.


dilluns, 8 de febrer del 2016

Jocs d'infants - Una activitat sobre l'obra de Brueghel


Al 1560, el pintor renaixentista Pieter Brueghel (1525- 1569), realitza una obra extraordinària en què s'hi veuen tot de figures escampades en l'entorn d'un poble,  practicant cadascuna alguna mena de joc diferent.  Aquesta imatge,  pròpia de l'estil flamenc i deutora de l'herència d'altres pintors com ara Hyeronimus Bosch,  ha despertat tot d'estudis i d'interpretacions.  A la xarxa s'hi poden trobar diverses webs que en parlen abastament.  Entre elles, us recomanem de visitar les següents:   la de   l'IES de Flix     i la de   Childrens Games Project 
La història explica que Pieter Brueghel anava disfressat a les festes populars de tots els llogarrets que podia visitar, per a barrejar-se amb la gent i poder captar l’ambient que s’hi vivia i els personatges que hi participaven,  just abans de realitzar els seus quadres. 




Jocs d'infants. P. Brueghel, 1560.



Proposta formativa a l'entorn d'aquesta obra: Elaborar una història visual


GUIÓ PER ELABORAR O INTERPRETAR UNA NARRACIÓ A PARTIR D’UNA IMATGE.
Plantejament: 
  1. A partir d’una imatge els alumnes s’inventen una petita història. Treball en grup (3-5 persones)
  2. La història (que ha de complir tot de requisits) es presenta per escrit.
  3. Els alumnes elaboren l’ storyboard del seu relat,  mitjançant aplicació dibuix informàtica.
  4. Els alumnes presenten el seu resultat, bé en format gràfic o bé infogràfic  (Storyboard That).  (Opcionalment, aquesta presentació pot ser també la pròpia nova història dramatitzada i filmada en video).
IMATGE REFERENT:   JOCS D’INFANTS - P. Brueghel. s. XVI 


  • Anàlisi de la imatge i preparació de la història:

  • Tema:  Què s’hi veu?  Què s’hi explica? Quin és l’argument?
  • Gènere:  És un quadre, una fotografia, una pel·lícula, …?   Mostra o documenta un lloc o un paisatge concret?  Presenta un o uns personatges concrets?  Ensenya una situació específica o curiosa?  És una imatge abstracta o de ficció?  
[Si ho haguéssim de traduir en paraules,  quin gènere literari ens aniria millor?:  Conte-imaginació, història-narració, notícia-informació, poema, text argumentatiu- assaig o estudi científic, …]
  • Personatges:  Quins personatges hi apareixen?  Com es comporten?  Què fan?
  • Llenguatge/ Dialecte -  Estil- factura:  Com es presenta la imatge pel que fa al seu estil?  Quina mena de recursos gràfics, pictòrics, visuals fa servir? En quin llenguatge s’expressa?
  • Punt de vista:  Proper, distant, autobiogràfic,… >  Plans cinematogràfics
  • Emplaçament de l’acció:  On es produeix l’acció?
  • Estructura:  Com és l’estructura de la imatge?  Apareixen diversos plans?  Successió o simultaneïtat d’escenes?  Fil argumental?  Ritme o contrast visual?  Profunditat espaial?  Organització dels elements?…  
  • Audiència / públic:   A qui va dirigida l’obra? 
  • Guió:  Elaborar el Storyboard i la història o text final.


Creació del text:


  1. Decidir bé el tema que desenvoluparem.  De què anirà l’argument?
  2. Determinar en quin gènere ho farem
  3. Plantejar-nos a quin tipus de públic ens dirigirem.  Qui escoltarà la nostra història.
  4. Escollir els personatges de l’obra que figurararan en la nostra història. Posar-los-hi un nom, decidir com son, com es comporten, com van vestits…
  5. Descriure el lloc, el moment, el context en què es desenvoluparà l’acció o l’argument.
  6. Decidir l’argument complet i l’estructura de la narració:  Què passa?  Què s’explica? Com s’explica?
  7. Anar elaborant el guió i l’storyboard  de la història completa.  Fer-ho en unes 8- 12 vinyetes.  Tenir molt en compte els diversos punts de vista (Enquadraments, Plans, Moviments de càmara).
  8. Escriure el text final // (Representar i filmar la història final)


Licencia de Creative Commons
Activitat didàctica sobre Brueghel by Xavier Bentué is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-CompartirIgual 4.0 Internacional License.

Sistema dièdric II

En les imatges següents podeu observar com quedaría representada una línia en sistema dièdric directe segons quina sigui la seva posició relativa en l'espai:




A traves de l'enllaç següent podeu treballar de manera clara i interactiva, aprenent correctament com és,  com funciona i com es fa servir el sistema de representació dièdric, gràcies a l'acurada aplicació creada per aquest excel·lent professor de dibuix (cliqueu en el seu nom i s'obrirà l'enllaç):



http://ntic.educacion.es/w3//eos/MaterialesEducativos/mem2002/geometria_vistas/index2.htm



Consulteu també l'entrada del  29/ 03/ 15 : 

El dibuix dels cossos tridimensionals: Sistema dièdric (I) i perspectiva.             

en aquest mateix blog, per a comprendre millor aquest sistema de representació.







  Licencia de Creative Commons
Document .gif  sobre el Sistema Dièdric by Xavier Bentué is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-CompartirIgual 4.0 Internacional License.

diumenge, 7 de febrer del 2016

La figura humana en escena.

La figura humana ha estat des de sempre un dels models preferits pels artistes per a exercitar-se en la pràctica de les seves habilitats i per demostrar la capacitat representativa del seu art, des de l'escultura i les pintures més antigues fins als anuncis,  el cinema o els videojocs d'avui,  el paper de la imatge del cos humà ha continuat concentrant fins l'actualitat una part importantíssima del missatge que transmeten les manifestacions artístiques visuals del nostre entorn. 

Observeu els videos següents i, si voleu, podeu fer un exercici de dibuix que ens ha recomanat una bona amiga i professora de EViP: 

 "Aneu aturant el video de tant en tant i proveu de prendre un apunt ràpid de la figura del ballarí en acció."








En aquest enllaç podeu veure una altra innovadora manera de publicitar una marca de roba, barrejant l'atractiu de la figura humana amb les possibilitats d'interacció que ens permeten les tecnologies d'avui:    

http://www.kokokaka.com/demo/bluebell_ss10/site/#/collection










LA BOITE vimeo from marta lafuente on Vimeo.