diumenge, 2 de febrer del 2020

Il·lustrant contes i poemes (haikus).


Hi ha diverses maneres d'il·lustrar un conte, una història o un text narratiu, poètic... Aquí te n'ensenyem algunes, perquè et vinguin al cap més idees i puguis posar-te a crear!




Aquí, per exemple, hem agafat la faula tradicional de la "llebre i la tortuga" i n'hem fet una versió retallable. Un cop tenim els personatges dibuixats de manera molt simple i uns pocs elements més, podem anar fent fotografies de les escenes del conte, mentre l'expliquem, i fins i tot en podríem fer un muntatge en vídeo.

Si ho fas amb moltes imatges i hi poses so , pots crear un vídeo molt divertit.





Aquí tens un altre exemple ben diferent. En aquest cas s'ha treballat en un format de "llibre-acordió". És un exercici que combina aspectes de tipografia, tècniques artístiques, i la capacitat expressiva-comunicativa que volem atorgar a la imatge, juntament amb el desenvolupament del sentit artístic de la composició.









Vegeu també aquesta entrada:


https://www.hortijardineria-insaiguaviva.org/la-il%c2%b7ustracio-de-contes-1/












diumenge, 19 de gener del 2020

LA NARRACIÓ VISUAL


La narrativa visual és la capacitat de la imatge d'explicar històries, creant un “discurs visual”. Tota pintura que descriu esdeveniments, situacions, personatges, fets o, fins i tot, imatges simbòliques, és narrativa, perquè conté en ella mateixa un missatge, una possible història. A partir del que mostra i del que amaga, però això requereix la lectura i la interpretació de l'espectador .


















diumenge, 12 de gener del 2020

El mitjà videogràfic


Exemple de producte videogràfic: Una excel.lent historieta animada.




L'obra gràfica, pictòrica o fotogràfica es troba amb limitacions evidents quan tracta de representar el moviment i la durada de les coses, els esdeveniments i les situacions reals o imaginades. Les mateixes limitacions sorgeixen quan tracta de capturar l'instant fugisser, el moment exacte i sobtat en què passa alguna cosa interessant davant nostre. L'art ha cercat des de sempre la manera de poder superar aquestes limitacions, i ho ha aconseguit, en part, a través de l'elaboració de solucions molt creatives: l'execució gestual, la repetició rítmica de formes, la superposició de plans, l'extensió de la pintura i del suport, la seqüenciació d'imatges fixes... Però no ha estat fins que la tecnologia i els avenços científics no han permés de treballar amb un seguit d'imatges fixes i seqüenciades de manera contínua (els fotogrames en un film) que l'art ha conquerit del tot aquesta dimensió del moviment i de la durada temporal de les coses, representades en l'obra visual narrativa.

Les històries il·lustrades, les tires dibuixades a la premsa impresa, el còmic, són precursors directes dels "storyboard" que s'utilitzen al cinema o, més actualment, al mitjà videogràfic.





El guió il·lustrat o "storyboard" exposa visualment i amb acompanyament molt breu de redacció escrita el contingut i l'argument de cada escena important d'un producte cinematogràfic, televisiu o videogràfic.

Qualsevol producte videogràfic animat, tant si parteix d'un video pròpiament dit, d'una animació de tipus "Flash", d'un producte amb "Stop Motion", amb Scratch o amb qualsevol altre aplicació similar, necessita d'aquest mínim treball previ de disseny i plasmació d'idees en un guió gràfic. El guió gràfic és l'esbós d'aquest tipus d'obra visual.


Exemples d'animacions senzilles.



Exemple senzill creat amb l'app FlipaClip



Exemple senzill creat amb PIC-PAC



Escena realitzada amb FlipaClip



Aplicacions d'edició i creació videogràfica i d'STOP MOTION pel telèfon mòbil.




https://youtu.be/-PcDoL34Bkg


https://youtu.be/C4QCY8K1RJI


https://youtu.be/WWPsW_1CA10


https://youtu.be/7AiEsiEoBq8


https://youtu.be/Igtugy53VoU



https://youtu.be/YtmK-rCl0_w



https://youtu.be/-MaWyyySj00



https://youtu.be/w3t7D4aWfQQ

dissabte, 4 de gener del 2020

L'EVIP, una eina per la ciència.


El nostre institut participa en un petit projecte multidisciplinar de caire científic: es tracta, en una primera fase, de construir un petit "cohet" amb materials reciclables molt humils i d'aconseguir que s'enlairi des d'una senzilla base de llençament. Aquesta experiència ens servirà de nexe d'unió i de punt de partida per a desenvolupar tota una sèrie d'activitats educatives enfocades a les diverses matèries que es treballen en aquesta etapa de l'ESO.














Fem un cop d'ull a un projecte de la NASA: Field trip to the Moon












LA NOSTRA TERRA
















EXPERIMENTACIÓ, CIÈNCIA I TECNOLOGIA EN L'EXPLORACIÓ DEL COSMOS.











ELS ROBOTS QUE ESTUDIEN L'ESPAI I ELS ASTRES.



https://youtu.be/CubXtcQLma0












Aneu al següent enllaç i vegeu com actua una sonda robòtica quan aterra sobre el planeta o l'astre escollit : https://eyes.jpl.nasa.gov/apps/experience-insight/InSight.html





LA VIDA EN UNA ESTACIÓ ESPACIAL



https://youtu.be/_Ecc-wKfPc0


https://youtu.be/uIjNfZbUYu8


MOLTS RECURSOS EDUCATIUS


En els següents enllaços podeu fer un cop d'ull a multitud de projectes educatius que realitza la NASA en diversos centres de formació, de manera vinculada a les seves missions d'exploració de l'espai i a altres temes relacionats:


Jet Propulsion Laboratory

Mission to Mars

Solar System


EL PROGRAMA SENCER D'ACTIVITATS MULTIDISCIPLINARS DEL PROJECTE EDUCATIU DE LA NASA:


A FIELD TRIP TO THE MOON





https://youtu.be/DVM9PnGw5z8


https://youtu.be/f3cto1dEnuQ