Bloc d'Educació Visual i Plàstica.
Visual and Plastics educational blog. This site started in 2014, as a teaching and learning tool for blended and flipped classroom.
La narrativa visual és la capacitat de la imatge d'explicar històries, creant un “discurs visual”. Tota pintura que descriu esdeveniments, situacions, personatges, fets o, fins i tot, imatges simbòliques, és narrativa, perquè conté en ella mateixa un missatge, una possible història. A partir del que mostra i del que amaga, però això requereix la lectura i la interpretació de l'espectador .
Exemple de producte videogràfic: Una excel.lent historieta animada.
L'obra gràfica, pictòrica o fotogràfica es troba amb limitacions evidents quan tracta de representar el moviment i la durada de les coses, els esdeveniments i les situacions reals o imaginades. Les mateixes limitacions sorgeixen quan tracta de capturar l'instant fugisser, el moment exacte i sobtat en què passa alguna cosa interessant davant nostre. L'art ha cercat des de sempre la manera de poder superar aquestes limitacions, i ho ha aconseguit, en part, a través de l'elaboració de solucions molt creatives: l'execució gestual, la repetició rítmica de formes, la superposició de plans, l'extensió de la pintura i del suport, la seqüenciació d'imatges fixes... Però no ha estat fins que la tecnologia i els avenços científics no han permés de treballar amb un seguit d'imatges fixes i seqüenciades de manera contínua (els fotogrames en un film) que l'art ha conquerit del tot aquesta dimensió del moviment i de la durada temporal de les coses, representades en l'obra visual narrativa.
Les històries il·lustrades, les tires dibuixades a la premsa impresa, el còmic, són precursors directes dels "storyboard" que s'utilitzen al cinema o, més actualment, al mitjà videogràfic.
El guió il·lustrat o "storyboard" exposa visualment i amb acompanyament molt breu de redacció escrita el contingut i l'argument de cada escena important d'un producte cinematogràfic, televisiu o videogràfic.
Qualsevol producte videogràfic animat, tant si parteix d'un video pròpiament dit, d'una animació de tipus "Flash", d'un producte amb "Stop Motion", amb Scratch o amb qualsevol altre aplicació similar, necessita d'aquest mínim treball previ de disseny i plasmació d'idees en un guió gràfic. El guió gràfic és l'esbós d'aquest tipus d'obra visual.
Exemples d'animacions senzilles.
Exemple senzill creat amb l'app FlipaClip
Exemple senzill creat amb PIC-PAC
Escena realitzada amb FlipaClip
Aplicacions d'edició i creació videogràfica i d'STOP MOTION pel telèfon mòbil.
El nostre institut participa en un petit projecte multidisciplinar de caire científic: es tracta, en una primera fase, de construir un petit "cohet" amb materials reciclables molt humils i d'aconseguir que s'enlairi des d'una senzilla base de llençament. Aquesta experiència ens servirà de nexe d'unió i de punt de partida per a desenvolupar tota una sèrie d'activitats educatives enfocades a les diverses matèries que es treballen en aquesta etapa de l'ESO.
Fem un cop d'ull a un projecte de la NASA: Field trip to the Moon
LA NOSTRA TERRA
EXPERIMENTACIÓ, CIÈNCIA I TECNOLOGIA EN L'EXPLORACIÓ DEL COSMOS.
En els següents enllaços podeu fer un cop d'ull a multitud de projectes educatius que realitza la NASA en diversos centres de formació, de manera vinculada a les seves missions d'exploració de l'espai i a altres temes relacionats: