diumenge, 21 de desembre del 2014

Inventant jardins.

El recinte de l'institut Maremar ofereix una configuració poc elaborada;  és com un espai fet a trossos, un terreny trepitjat i mestís, on s'hi fa la vida a "l'hora del pati" i on sortim tots a aprofitar la llum i a respirar l'aire lliure i,  fins i tot, a fer algunes activitats lectives, quan això  és compatible amb el ritme escolar.
Des de fa temps,  la matèria d'Educació Visual i Plàstica ha volgut dedicar una part del seu temari a la observació, l'aprofitament i la reflexió sobre aquest entorn tan proper.
Aquest any,  hem demanat als alumnes de 3er curs que duguessin a terme uns quants exercicis centrats en l'espai del jardí i de l'hort de l'Institut.   Per ampliar la seva noció de "jardí", i per tal de demostrar fins a quin punt un jardí és un objecte "visual" carregat de continguts i significacions,  varem fer, a l'inici de curs, un petit repàs per una sèrie d'espais extraordinaris ,  on la jardineria descobreix el seu costat més artístic.  Aquí en teniu unes mostres:


Imatges del Jardí de Monet a Giverny,  Sacro Bosco de Bomarzo,
Bloedel Reserve a Washington, Santa Clotilde a Lloret de Mar,
Vil.la Adriana a Tívoli,  Horto Botànico de Pàdua,  WangShiYuan de
Suzhou,  Lan Su Yuan d'Oregon, Keukenhoff a Holanda,  Cosmic
Speculation Garden d'Escòcia,  Central Park de New York,  Jardí
d'Escultures de la F. Miró, Barcelona.

Així,  els alumnes han passat d'uns plantejaments molt objectivistes i eixuts,  com son les vistes planimétriques (descarregades des de la web de l'Institut Cartogràfic de la Generalitat de Catalunya...




... a la creació d'imatges inventades,  tot i fent proves per fondre dues fotografies amb el programa d'edició GIMP:  Hem pres una imatge de l'hort del nostre institut i una altra imatge d'algun d'aquells jardins estudiats i n'hem fet la nostra particular transformació.  Tant sí com no,  haurem de continuar explorant aquesta via creativa!  


Diverses imatges treballades pels alumnes.



Llicència de Creative Commons
Treball escolar sense títol. de DDAA - (Alumnes que autoritzen la publicació d'aquestes imatges en aquest blog) està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

diumenge, 14 de desembre del 2014

Vies d'il.lustració.

Un simple llapis , un petit bloc de paper i ben poca cosa més necessita l'il.lustrador  per endinsar-se en la seva feina.

 Abans que l'ordinador es posi en marxa,  abans que les imatges capturades amb la càmera puguin editar-se,  abans que l'aplicació gràfica transformi un gest decidit en qualsevol tipus de traç imaginable, hi ha un entrenament elemental que convé no despreciar:  aturar-se,  prendre el llapis, observar atentament i provar de dibuixar allò que volem interpretar i conèixer;  provar de dibuixar el que veiem de manera clara i entenedora, amb el màxim d'objectivitat i de fidelitat,  però sense excedir-nos en la informació que donem, i sense perdre'ns en la infinitat dels detalls particulars que no aporten cap dada prou significativa.  Aquesta és la via dels il.lustradors;  tant se val que acabin dedicant-se al món de la fantasia, del còmic,  al disseny gràfic o al camp de la ciència.  Tots ells han educat la seva percepció i els seus dots d'observació per tal de poder elaborar els seus dibuixos fins el punt de fer-los tremendament eloqüents,  del tot coherents amb allò que s'explica,  i portadors veritables del missatge que s'emet.  

Els alumnes de 3er d'ESO han començat a treballar aspectes diversos del dibuix objectiu:  De la fredor i la rectitud aparent dels planells i les vistes representades, hem passat a la il.lustrtació naturalista d'algunes plantes.

      

Els primers dibuixos d'elements naturals tan sofisticats com són les fulles, les flors o les tiges d'una planta no sempre s'aconsegueixen del tot,  però són una magnífica porta d'entrada a un camp molt ampli d'entrenament del llenguatge gràfic i una crida radical al refinament de la nostra percepció.



Lluny del que molts podrien pensar,  el fet de practicar la il.lustració de plantes i animals no és només una via que interessi a botanics, biòlegs i altres homes de ciència,  sinó què implica tot un altre vessant de caire plenament artístic i amb ascendents filosòfics i creatius d'arrels molt llunyanes i profundes.   Bàsicament,  aquesta funció del dibuix es refereix al procés del coneixement.  En aquest video sobre una exposició recent del Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona ens ho presenten de manera més clara:




De moment, però,  i sense sortir de l'àmbit purament científic, podem referir-nos, per sort,  a la nostra història recent,  i fer esment de personatges tan insignes com Pius Font i Quer, que dedicà bona part de la seva vida a l'estudi botànic i a la consolidació de la ciència i la cultura del nostre país,  incloent-hi el foment de la il.lustració científica.  O altres il.lustradors d'avui, com el molt reconegut Carles Puche,  que segueixen mantenint ben alt el nivell artístic de la seva producció .   




                         




























Llicència de Creative Commons
Treball escolar sense títol. de DDAA - (Alumnes que autoritzen la publicació d'aquests dibuixos en aquest blog) està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

divendres, 21 de novembre del 2014

La casa dels insectes

                Seguint una idea de l'artista americana   Lynne Hull , en la línia del que ella anomena EcoArt,  els grups de 1 d'ESO hem estat treballant en un projecte que hem anomenat  "La casa dels insectes".     
Lynne Hull : Buglog (Casa per insectes)



Es tracta de trobar un disseny decoratiu per pintar un objecte de fusta, el qual, convenientment situat a l'exterior, ha de servir perquè diversos insectes i petits animals del jardí hi trobin refugi.  Per tal de decidir la decoració d'aquest element,  tots els alumnes han representat l'objecte en qüestió de manera justa i proporcionada, i després han creat la seva composició de figures i colors.  Amb totes les obres acabades,  s'ha fet una votació per escollir el model que més agradava a la majoria, i l'objecte final serà decorat amb aquest disseny guanyador.

 
Lynne Hull amb la seva escultura "Reservoir Tree"

Greg Corman  "Habitat for Solitary native bees"




Llicència de Creative Commons
Treball escolar sense títol. de DDAA - (Alumnes que autoritzen la publicación d'aquests dibuixos en aquest blog) està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

diumenge, 16 de novembre del 2014

Cap a on es mou la creació visual i artística d'avui?

No ens enganyem!   Això que a l'ESO anomenem "Educació Visual i Plàstica" ens ha d'obrir sobretot una petita porta que condueix a un món molt més ampli i molt més divers del què sovint imaginem.   Els simples exercicis d'avui, les propostes modestes que resolem en l'àmbit escolar són únicament l'inici d'una fuga (o d'un procés) de perspectives infinites.  La creativitat serà un valor importantíssim per construir la cultura d'aquest segle que ara vivim,  com ho va estar en els segles passats.

Però ...cap a on es mou la creativitat artística d'avui?   Cap a la fussió de llenguatges, de mitjans,  i cap a l'art virtual.

Aquí en teniu un exemple,  un jove artista contemporani conegut com DJ Spooky,  format a l'Escola d'Art i Disseny de la Universitat de Michigan ,  que barreja la música electrònica,  el disseny videogràfic i el processament informàtic per a produir obres multimèdia, molt valorades pel públic i pels mitjans internacionals.




Festival Multiplicidade 2010_DJ Spooky_(EUA)_Terra Nova Sinfonia Antarctica_Entrevistas from Festival Multiplicidade on Vimeo.



Vegeu un altre exemple diferent en aquesta senzilla presentació també d'un altre clip musical,  en aquest cas corresponent a un tema interpretat per la cantant Laura Mvula.  En aquesta proposta, veiem una animació feta a base d'imatges seriades que es retallen en paper blanc.  Fixeu-vos en l'efecte que aconsegueix un recurs tan elemental:




Aqui us deixo altres video-clips amb imatges, opinions i col.laboracions de DJ Spooky


The Art of Rhythm from Dark Rye on Vimeo.


 
Rising - Yoko Ono Ft DJ Spooky from Danieldp on Vimeo.

divendres, 14 de novembre del 2014

Retrats



Rellegia escrits d'un mestre i he anat embadalint per sentències com aquesta:  

"La força de la creativitat no pot ni anomenar-se.  Es manté misteriosa fins el final".

I és aquesta força misteriosa la que perseguim,  amb tota modèstia, en la nostra activitat a l'aula.  Amb un llapis i un paper,  regles,  guixos,  formes, colors...  Mirem enfora i damunt la taula,  el dibuix que ens crida, el traç que no entenem (encara);  d'això se'n diu fer per aprendre...  entre el xivarri,  és clar, i entre les normes,  també.   Però més enllà del fet precís hi ha altres ressons que es convoquen:  els que venen de dins,  de la persona,  de la matèria ,  del procés senzill del treball , de la imatge que apareix,  i del batec insospitat de la força creativa.  

Amb els nois i noies de 1 er d'ESO  hem estat insistint en unes propostes que giràven al voltant del tema del retrat, l'autoretrat i , de retruc,  sobre les idees de la pròpia identitat,  la representativitat i la iconicitat de les imatges.   Al mateix temps,  el plantejament d'aquestes petites obres ens ha demanat de posar en pràctica recursos bàsics del dibuix de tipus objectiu i també solucions molt més immediates i instintives.  Aquí podeu veure'n alguns exemples:

































Llicència de Creative Commons
Treball escolar sense títol . de DDAA (Dibuixos fets per alumnes i publicats en aquest blog amb el seu consentiment) està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

dimarts, 21 d’octubre del 2014

El creixement que mai no s'atura.


Fa molt de temps que varem ensopegar amb un video ple d'imatges captivadores, a internet.  S'hi mostra un bosc de sequoies gegants  (els arbres més alts del món),  vist des de dintre,  amb una mirada molt poètica i acompanyada d'una veu "en off" que recita un text igualment suggerent.   Aquest petit video,  penjat a Vimeo,  demostra com n'és de poderosa la imatge quan tots els elements del llenguatge visual  es conjuguen correctament amb una intenció clara i decidida.

Podeu fer la prova d'intentar veure en aquest video com els elements puntuals, les línies, els plans, l'espai, el volum,  el color, la forma, la textura, la llum o l'ombra es van mostrant aquí,  quasi sense que ens n'adonem,  mentre la nostra vista va seguint l'escena amb el suau moviment de la càmera.    



Growing is Forever from Jesse Rosten on Vimeo.

El text diu el següent  (incorporem el text original,  en anglès,  i després una versió nostra aproximada, traduïda al català)  :

GROWING IS FOREVER
A very long time ago, there were no groves because everywhere was a grove with no roads to bisect and no people to erect stones and fences and bridges.
 The trees were very, very young and had much living ahead of them. The enormity of their lifespan loomed in wooly mists around them, so they stretched out their root fingers and wrapped them around each others’, intertwining and holding very tight.
 The ferns found pockets of root fingers where they could nestle in and the moss stretched itself out over the soil and everything became very soft. 
The trees grew and made patterns of light and dark on the ground and the vines swirled in to trace the patterns. Spotted spiders moved back and forth and up and down, making nets to catch the mist, and the mist would linger on the nets in drops that cupped the light. It was very quiet all the time because the trees needed to focus on their lives. It is not easy to grow so much, for so long. Some trees became tired and lay down on the soft ground; others leaned and rested their tops on another. Growing is forever, they whispered, and when one tree had to stop, another would grow out of it and reach very high into the grey and gold sky.
The trees rested and waited to the mist to come and cool them. They were very large, but still not very old, and had much more growing to do. 


                                        Jesse Rosten.  “Growing is Forever”

CRÉIXER ÉS PER SEMPRE. 

Fa molt de temps, no hi havia boscos perquè a tot arreu s’extenia una gran arbreda espessa, sense camins per triar i sense gent que mogués les pedres ni  aixequés tanques ni ponts.
  Els arbres eren molt, molt nous i tenien un munt de vida per endavant. L'enormitat de la seva esperança de vida planava com la boira al voltant d'ells, de manera que estengueren les seves arrels com si fossin braços amb mans i dits, i van entrellaçar-se els uns al voltant dels altres,  estrenyint-se i apretant-se ben fort. 
 Les falgueres van trobar entre aquelles arrels escletxes on podien niar i la molsa va començar a sorgir per tot arreu, cobrint el sòl i  tornant el terreny molt flonjo i suau.
 Els arbres van continuar creixent i començaren a projectar filigranes de llum i ombra al seu voltant. I les plantes enfiladisses s'arremolinaren per resseguir aquells patrons de claror.   Les aranyes  es  movien endavant i enrere, amunt i avall,  com si volguessin que les teranyines atrapessin la boira,  i la boira a poc a poc acabà caient a la xarxa, convertida en gotes que semblaven tassetes de llum. I tot era molt tranquil i silenciós allà perquè els arbres necessitaven aquella calma per centrar-se en les seves vides. No és fàcil créixer tant, durant tant de temps.  Alguns arbres,  de tant en tant,  es troben  cansats i decideixen estirar-se i jaure damunt el terra ben tou;  altres  s’inclinen i recolzen les seves copes en un altre arbre proper.  “Créixer és per sempre”  –murmuren-  i quan algun arbre ha d’aturar-se, un altre es posa a créixer a partir d'ell,  per arribar molt més amunt,  dalt del cel gris i daurat. 
Els arbres pacientment esperen la boira que vindrà per amarar-los de nou.  Alguns són molt grans,  però encara no massa vells per deixar de créixer;  i és que encara tenen molt de temps per viure i molt més per oferir.

                                                                Jesse Rosten.  “Growing is Forever”


A les aules d'alguns dels nostres alumnes més joves hem llegit aquest text de Jesse Rosten, abans de veure el video.   Després d'escoltar la lletra,  ens hem posat a dibuixar l'escenari que a cadascú li ha vingut a la ment.  Hem imaginat com seria aquest bosc descrit per l'autor.
Aquí teniu algunes mostres dels treballs fets per aquests nois i noies de 1er d'ESO:
































Llicència de Creative Commons
Treball escolar sense títol (dibuixos fets per diversos alumnes i publicats al blog amb el seu consentiment). de DDAA està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons