El recinte de l'institut Maremar ofereix una configuració poc elaborada; és com un espai fet a trossos, un terreny trepitjat i mestís, on s'hi fa la vida a "l'hora del pati" i on sortim tots a aprofitar la llum i a respirar l'aire lliure i, fins i tot, a fer algunes activitats lectives, quan això és compatible amb el ritme escolar.
Des de fa temps, la matèria d'Educació Visual i Plàstica ha volgut dedicar una part del seu temari a la observació, l'aprofitament i la reflexió sobre aquest entorn tan proper.
Aquest any, hem demanat als alumnes de 3er curs que duguessin a terme uns quants exercicis centrats en l'espai del jardí i de l'hort de l'Institut. Per ampliar la seva noció de "jardí", i per tal de demostrar fins a quin punt un jardí és un objecte "visual" carregat de continguts i significacions, varem fer, a l'inici de curs, un petit repàs per una sèrie d'espais extraordinaris , on la jardineria descobreix el seu costat més artístic. Aquí en teniu unes mostres:
Així, els alumnes han passat d'uns plantejaments molt objectivistes i eixuts, com son les vistes planimétriques (descarregades des de la web de l'Institut Cartogràfic de la Generalitat de Catalunya...
... a la creació d'imatges inventades, tot i fent proves per fondre dues fotografies amb el programa d'edició GIMP: Hem pres una imatge de l'hort del nostre institut i una altra imatge d'algun d'aquells jardins estudiats i n'hem fet la nostra particular transformació. Tant sí com no, haurem de continuar explorant aquesta via creativa!
Diverses imatges treballades pels alumnes. |
Treball escolar sense títol. de DDAA - (Alumnes que autoritzen la publicació d'aquestes imatges en aquest blog) està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons