dimarts, 27 de setembre del 2016

La tècnica dels llapis de colors.

Dibuixar i pintar amb llapis de colors demana la paciència necessària per a anar depurant la tècnica i per anar trobant l'expressivitat del traç que convé a cada dibuix.   El principi bàsic és treballar per capes, barrejant tons, de manera ordenada i sense voler apretar massa d'entrada. És important tanmateix disposar de llapis en bones condicions, amb la punta prou esmolada i fer servir el paper adient.  Per a iniciar-se en la mescla de colors hom pot començar pintant només amb els tres tons primaris (groc, magenta i cian) i afegint-hi despres uns quants tons més (secundaris + blanc i negre).  Quan ja controlem una mica aquestes mescles i ajustem el moviment i la pressió de la mà amb el llapis,  les superfícies pintades començaran a oferir les qualitats atractives que busquem.  


                                                               Dibuixos originals de X. Bentué




























En el video següent podeu observar i aprendre com treballa amb llàpis de colors una artista professional.








dimarts, 20 de setembre del 2016

La retòrica visual -I: La personificació


La retòrica visual podria definir-se com:  la capacitat que té la imatge de transmetre significats o sentits figurats diferents del seu sentit ordinari o directe, així com missatges ben concrets, a partir dels elements que es mostren i de la manera de presentar-los.   


La "personificació" és un d'aquests recursos que fan servir habitualment els creadors de productes visuals per a transmetre idees i sensacions concretes.  Es tracta d'atorgar a objectes inanimats o a animals tot de valors propis de les persones o dels éssers animats. 



Vegem-ne alguns exemples i mirem de fer-nos les preguntes següents:


  1. Quin element assumeix una "personificació" en aquesta obra?
  2. Quina diferència (o relació) hi ha entre les característiques de l'element real que coneixem i l'element "personificat" que apareix aqui?
  3. Perquè ha escollit l'autor aquest element concret per a fer aquesta personificació?
  4. Quin sentit figurat (idees o sensacions) se'ns volen transmetre?
  5. Pensem que el resultat produeix una comunicació eficaç del missatge que hom vol transmetre? 



Anunci de la propera retransmissió d'un gran esdeveniment esportiu en una cadena de televisió:




Curtmetratge d'animació realitzat per Pixar:




Anunci publicitari d'una marca de beguda comercial:


Guinness Cloud - Made Of More from lestoy on Vimeo.


dissabte, 17 de setembre del 2016

El modernisme català a Barcelona.


La colònia que varen fundar els romans a s. I a. de C.    -"Iula Augusta Paterna Faventia Barcino"-  va esdevenir l'embrió d'una ciutat destinada a convertir-se amb els anys en un dels referents urbans del sud d'Europa i de tota la Mediterrània.  
Una part del prestigi i la singularitat de Barcelona prové del seu patrimoni arquitectònic i del seu disseny urbanístic.  Quan a finals del segle XIX,  emergeix a tot el Vell Continent la necessitat de trobar noves formes de progrés social i cultural lligades a la puixança econòmica d'aquell moment de l'era industrial,  un nou estil artístic comença a prendre força arreu.  Aquest moviment artístic s'expressa sobretot en les formes més avançades i en els materials que adopta la nova arquitectura europea. Compartint alhora un mateix ideari de fons, el nou estil va prenent diversos noms en les diverses regions en què arrela:  Jugendstil,  Sezession,  Liberty (Arts and Craft), Art Nouveau, Modern Style.  A Catalunya cristalitza amb el nom de Modernisme (potser perquè suposa un pas radical en pro de la modernitat que arriba dels països del nord i una clara voluntat d'avançar a partir del sentiment de identitat i dignitat que havia fet aflorar la Renaixença catalana).

En el següent vídeo (que dura quasi una hora) en podeu aprendre moltes coses sobre això de la mà d'un veritable expert:  l'historiador Lluís Permanyer.



La propera vegada que us vingui al cap una pregunta com ara:   De què serveix l'art?  ...penseu en totes aquestes construccions modernistes que provoquen que milers i milers de persones de tot el món viatgin cada any a Barcelona,  per a poder admirar en directe l'obra i el geni d'aquests artistes tan nostres. 


10 coses que la teva audiència odia...

Abans de fer una PRESENTACIÓ davant d'un públic qualsevol cal considerar uns quants consells de persones experimentades...



dissabte, 10 de setembre del 2016

La velocitat en l'expressió artística.

La velocitat en l'execució dels traços i dels moviments que dibuixa l'artista en el moment de la creació  (és a dir, l'exposició ràpida de la melodia i del ritme continguts en alguna part de l'obra d'art) pot esdevenir un recurs expressiu molt impactant,  sobretot quan aquesta velocitat contrasta amb la "calma" d'altres parts o altres elements de la mateixa composició.   Això resulta fonamental en el camp de la música o de la dansa (com podeu observar en el segon vídeo que hem triat per a aquesta entrada).  
Sovint, però, la velocitat no és pas un recurs expressiu ni una tècnica gestual que fa servir l'artista per a aconseguir algún efecte, sinó que és el tema de l'obra d'art o del producte visual que hom crea.  En aquest cas l'artista ha de representar la sensació de la velocitat:





Giacomo Balla, Velocitat abstracta, 1913

Els artistes del "moviment futurista" van experimentar abastament  en aquesta direcció,  i moltes de les seves obres han esdevingut exemples clàssics d'aquesta recerca.  La repetició de formes seriades,  la descomposició dels contorns habituals de les coses visibles, l'aparició d'elements lineals paral·lels o progressius que travessen tota la imatge...,  són alguns dels fruits d'aquesta investigació plàstica.





Aquests músics solen practicar uns estils musicals de vegades una mica estranys,  com ara el jazz-fussió, el rock progressiu, etc.  Vegeu-ne un exemple, si voleu,  a l'adreça:  https://youtu.be/8_TjI_g1cz8  o també a  https://youtu.be/UhHhLCl2_mI 



Altres vegades l'expressió artística no busca la velocitat dels traços i dels moviments, sinó què es fixa en la diversitat de matisos.




dimecres, 7 de setembre del 2016

EL COLOR


De la mà d'aquestes interessants presentacions de diapositives de Rosa Urgell,  (que podeu consultar també en el seu interessantíssim bloc d' educació visual i plàstica : "zona VIP"), començarem a repassar allò que ens cal aprendre sobre el tema del color. 



Caracteristiques Color from rosa urgell



  • Practiquem l'elaboració d'un cercle cromàtic en aquest enllaç:


CERCLE CROMÀTIC



  • Practiquem posant a prova la nostra percepció dels colors amb el Test Ishihara  (proves de daltonisme, etc.)


                    TEST d' ISHIHARA



  • Pensem una mica sobre els significats que poden incorporar els colors segons com els apliquem en la nostra vida quotidiana.



Expressivitat Color from rosa urgell




  • Veiem una aplicació del color com a element important dintre d'un producte visual comercial, en aquest cas un video clip musical del músic finlandés The Broker en el que ha col·laborat l'artista Ville Nykänen, especialista en color:






dimarts, 6 de setembre del 2016

Caminant, lliscant, rodant, caient, ...damunt d'una línia.

Diversos practicants d'esports extrems protagonitzen aquests vídeos tan espectaculars i ben fets.  Fixeu-vos en el paper preponderant que que prenen aquí idees com les de "línia, recorregut, traçat, moviment, ...".   En certa manera, aquests atletes dibuixen traçats en l'espai, tot i jugant amb la verticalitat, la horitzontalitat i la inclinació com a base i punt de partida.





Valhalla Skateboards : Master Blaster in Mecca from Valhalla Longboards on Vimeo.


Moving Cities i l'art de la dansa.


Moving Cities captures international dancers in real settings.


Moving Brussels from Moving Cities Project on Vimeo.



Moving London from Moving Cities Project on Vimeo.

diumenge, 4 de setembre del 2016

BLOG DE PLÀSTICA

Scratch: una aplicació informàtica per a aprendre programació a l'ESO, desenvolupada per l'Institut Tecnològic de Massachussets.

Un grup de persones vinculades a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MITva crear l'any 2007 un projecte educatiu per a ensenyar als nois i noies de primària i secundària les bases de la programació informàtica d'una manera divertida i adient.  Així va néixer  Scratch .


Scratch és una plataforma de programació online, totalment interactiva i lliure, que ens permet de crear històries,  jocs, animacions i altres projectes audiovisuals de forma ràpida, directa, entretinguda i sense necessitat de grans coneixements.  





Por que trabajar con scratch from José Pujol Pérez


L'INSTITUT TECNOLÒGIC DE MASSACHUSSETS: 

  • L'Institut Tecnològic de Massachussets (Massachussets Institute of Technology,  abreviat MIT) es crea l'any 1861.
  • A la dècada de 1940,  s' incorporen programes de formació en tecnologia avançada pels oficials de la marina americana que participen en la Segona Guerra Mundial.   Al mateix temps es reforcen també els continguts de caire social i científic que s'imparteixen.  
  • A partir del 1999,  el MIT col·labora amb algunes de les universitats més destacades del món,  en programes de recerca científica i tecnològica.
  • El 2009, inicia els seus programes de formació oberta, fent que els seus cursos i les seves publicacions arribin a tothom que ho desitji,  via online i de manera gratuïta.
  • Actualment el MIT és una de les institucions acadèmiques més importants i reconegudes del món en matèria de recerca i educació en ciència i noves tecnologies;  tot i així, s'ofereix també   un bon ventall d'altres especialitats per a completar el seu campus.







COMENCEM A TREBALLAR AMB L' Scratch: