dissabte, 17 de setembre del 2016

El modernisme català a Barcelona.


La colònia que varen fundar els romans a s. I a. de C.    -"Iula Augusta Paterna Faventia Barcino"-  va esdevenir l'embrió d'una ciutat destinada a convertir-se amb els anys en un dels referents urbans del sud d'Europa i de tota la Mediterrània.  
Una part del prestigi i la singularitat de Barcelona prové del seu patrimoni arquitectònic i del seu disseny urbanístic.  Quan a finals del segle XIX,  emergeix a tot el Vell Continent la necessitat de trobar noves formes de progrés social i cultural lligades a la puixança econòmica d'aquell moment de l'era industrial,  un nou estil artístic comença a prendre força arreu.  Aquest moviment artístic s'expressa sobretot en les formes més avançades i en els materials que adopta la nova arquitectura europea. Compartint alhora un mateix ideari de fons, el nou estil va prenent diversos noms en les diverses regions en què arrela:  Jugendstil,  Sezession,  Liberty (Arts and Craft), Art Nouveau, Modern Style.  A Catalunya cristalitza amb el nom de Modernisme (potser perquè suposa un pas radical en pro de la modernitat que arriba dels països del nord i una clara voluntat d'avançar a partir del sentiment de identitat i dignitat que havia fet aflorar la Renaixença catalana).

En el següent vídeo (que dura quasi una hora) en podeu aprendre moltes coses sobre això de la mà d'un veritable expert:  l'historiador Lluís Permanyer.



La propera vegada que us vingui al cap una pregunta com ara:   De què serveix l'art?  ...penseu en totes aquestes construccions modernistes que provoquen que milers i milers de persones de tot el món viatgin cada any a Barcelona,  per a poder admirar en directe l'obra i el geni d'aquests artistes tan nostres. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada